Vissza a blogokhoz

Ez bizony virtuális!

Alan Smith
Dec

Több  tárgyalásikészség-fejlesztő képzést tartottam virtuálisan az elmúlt hónapokban. Az egyik alapkérdés az, hogy a jövőnket miként befolyásolja az, hogy nem tudunk személyesen tárgyalni, és mit tehetünk azért, hogy hatékonyabbá tegyük tárgyalásainkat ebben az újonnan kialakult világban.

Végül is a jelenség nem új keletű. A kommunikáció már a COVID előtt is riasztó sebességgel sodródott az online világ felé. 2019-ben például a házasodó párok 39% nyilatkozta azt, hogy az internet segítségével találtak egymásra. A COVID világában pedig ez a szám gyanítom, még jobban elszáll majd.

A kutatások szerint a diákok 97%-a nem hajlandó az otthonából mobilja, vagy táblagépe nélkül kilépni, 18%-uk pedig napi 8 óránál többet tölt az online világban, annak ellenére, hogy 92%-uk azt vallja, hogy a technológia negatív hatással van a személyes kapcsolatokra. Próbálj csak meg úgy beszélni egy tinédzserhez, hogy közben a mobilon lóg!

Múlt héten egy new yorki ügyfelemmel beszélgettem, aki azt mondta, arra számít, hogy ha vissza is áll a  személyes találkozók lehetősége, ez a tárgyalásokra csak kisebb részben lesz majd hatással. Sokkal egyszerűbbnek látja, ha bekapcsolja a Zoom/Webex/Google meet/BlueJean és egyéb alkalmazásokat, és ezek használatával tárgyal, mindezzel pedig pénzt és időttakarít meg (az utazásra töltött idő a legdrágább).

Nos, mit tegyünk, hogy jobbak legyünk a virtuális tárgyalásokban?

Íme, egy nem teljes tipplista a virtuális tárgyalások (és kommunikáció) fejlesztésére:

  • Legyen megfelelő az internetsebesség! Semmi sem okoz nagyobb stresszt, mint egy lassú, akadozó kapcsolat. Ha otthon nem tud elvonulni, rengeteg hely kínál most ingyenes vagy olcsó tárgyalótermet, ha ott fogyaszt, étkezik. A nagy téttel bíró tárgyalásokat olyan helyről végezze, amit jól ismer és biztos benne, hogy minden működni fog!
  • Ismerje a technikát, amit alkalmaz! Frissítse rendszeresen a Zoom (vagy bármely más alkalmazást)! Ezeket az alkalmazásokat folyamatosan fejlesztik, hogy lépés tudjanak tartani az új világ igényeivel. Ne maradjon  le ezekről,  és ossza meg a frissítések linkjeit azokkal, akikkel tárgyal! Gyakorolja a képernyőmegosztást, a virtuális szobák használatát, sőt a „whiteboard” alkalmazását is, amely segítségével a legfontosabb gondolatokat összefoglalhatja.
  • Készüljön fel! Mérlegelje, hogy valóban készen áll-e a tárgyalásra. Mit akar elérni? El tudja majd mondani érthetően? Mit fog tenni, ha a másik fél nemet mond? Vagy még rosszabb, mi lesz, ha azonnal igent mondanak? Egyedül tárgyal vagy csapatban? Osszák fel előre a szerepeket!
  • A virtuális világban ügyesen kell ötvözni a tömörséget a gyorsasággal, különben könnyen elveszíthetjük a másik felet. Kérjük rendszeresen az egyetértésüket, és figyeljünk oda a másik fél véleményére, kéréseire, korlátaira és igényeire! Ahogy Dale Carnegie egyszer mondta, azzal, hogy 10 percig a másikra érdeklődéssel figyelünk, több befolyást szerzünk, mintha 10 hónapot töltenénk azzal, hogy felkeltsük a másik érdeklődését irántunk. Tegyen fel sok sok kérdést!

Van bőven mit tanulnunk még és sok készséget kell elsajátítanunk, hogy profin tudjuk csinálni.

Amennyiben Ön is szeretne jobb tárgyaló lenni és további ismeretekre van szüksége a virtuális tárgyalásokról, hívjon vagy „zoom”-oljon be minket!

Alan Smith – Scotwork UK, tréner írásának fordítása

Alan Smith
Alan Smith további írásai:
Milyen mélyre süllyedhet az emberiség?
Vissza a blogokhoz

Feliratkozás blogunkra

Honlapunk védelmét a reCAPTCHA biztosítja, és érvényesek rá a Google Adatvédelmi Irányelvei és Általános Szerződési Feltételei. Tiszteletben tartjuk a személyes adatainak védelmét. További információért, kérjük, olvassa el az Adatvédelmi Nyilatkozatunkat.