people-talk.jpg

Ami manapság biztos, az a bizonytalanság!

Közzétéve: okt. 03 , 2017
Szerző: Stephen White - Scotwork UK, ügyvezető

A közelmúltban tartottunk egy webinárt „Tárgyalás bizonytalan időkben” címen. Ha elmulasztotta volna, ide kattintva megnézheti (belépőkód: Uncertain1).

A webinarra történő feliratkozásoknál megkérdeztük a hallgatóságot, hogy vajon a bizonytalanság érinti-e az üzletmenetüket. Legtöbbjük nem kommentálta, feltételezem részvételi szándékuk a transzparens címmel ellátott webinar iránt nyilvánvalóan tükrözte helyzetüket. A válaszadóknak viszont érdekes meglátásaik voltak.

A leginkább közösnek mondható érzékelés az volt, hogy a „business unusual” vagyis a rendkívüli üzleti helyzet lett az új norma, ahogy azt egy válaszadó megfogalmazta. Mélyebb gondolat, mint az elsőre tűnik. Az egyébként stabil helyzetekben bekövetkező előre kiszámíthatatlan változások mindig is részesei voltak napjainknak. Amit mostanában tapasztalunk az a változás mértéke és szélsősége, ami az új normalitás, vagyis természetes lett, egy jelenség, amit hívjunk hiper bizonytalanságnak. Ez persze tudathasadásos reakciókat válthat ki.

A tárgyalókat váratlan események egymás utáni sokasága tartja transzban – Brexit, majd Trump, majd a kiberbiztonság megsértése, azután Irma, a hurrikán és persze Kim Jong Un, és még sorolhatnám. A hallgatók megjegyezték, hogy „a kereskedelmi megállapodásoknak figyelembe kell venniük a potenciális bizonytalanságokat és az állandó változást”, „az ügyfelekre a krízis olyan nyomást gyakorol, melynek következtében nem mernek döntést hozni, vagy lelassítják a döntéshozatali folyamataikat, vagy épp ésszerűtlenné teszik azokat”, „a piacon olyan zavarodott helyzetek alakulnak ki, hogy a tőkeberuházásokat is működési kiadásokra fordítjuk.” és így tovább.

A hozzászólások egyértelműen jelzik a problémát és reméljük, hogy a webinaron elhangzott ötletek és útmutatások segítségül szolgálnak. Más résztvevők szerint a bizonytalanság nem befolyásolja az üzletmenetüket – még! Egyikük azt mondta „még nem, de a technológiai változások mindannyiunkra egyformán hatással lesznek.” Egy másik vélemény szerint:”Nem érint rosszabbul, mint másokat, de a digitális technológiai átalakulások mindent megváltoztatnak. Az üzleti élet mindig is ki volt téve a technológiai változások veszélyének, de már olyan ütemű lett a változás, hogy jóval kevesebb idő marad a reakcióra.

Az egyik érdekes gondolat felvetés az volt, hogy a hiper bizonytalanság személyes viselkedésbeli és hozzáállás változtatásokat igényelhet. Egy résztvevő így vélekedett: „Őszinte ember vagyok, és időnként azt tapasztalom, hogy ez nem mindig jó megközelítés. Úgy gondolom, eszköztárra van szükségem a nem kívánatos viselkedések kezeléséhez. A bizonytalanság kezeléséhez szükséges készségek megléte és azok ránk és tárgyalópartnerünk gondolkodásmódjára való hatása egyre fontosabb.

 Végül nagyon tetszett az egyik hallgató megjegyzése, aki a balkáni régióban él. „Bizonytalanság!? Mi már évtizedek óta bizonytalanságban élünk … Nos, nap, mint nap másképp. Mit is nyújt a bizonytalanság ténye cserébe? Nagyobb agilitást, nagyobb kreativitást és rugalmasságot. Persze félelmet is, de ez bátrabbá és merészebbé teszi az embereket!” Szeretem azt a hozzáállást, hogy minden kihívást egy lehetőségnek fogunk fel. A tárgyalók számára a sikerhez vezető út feltétele, hogy fel legyenek fegyverkezve a megfelelő készségekkel, hogy kiaknázhassák a lehetőségek kínálta előnyöket, amikor annak eljön az ideje.

Remélem felkeltettem az érdeklődését, nézze meg a webinárt, nagyon tanulságos!


MEGOSZTÁS

blogAuthor

A szerzőről:

Stephen White - Scotwork UK, ügyvezető
No bio is currently avaliable

Legutolsó blogunk:

Árcsökkenés

Elektromos autót vezetek 4 éve. Barátaim eleinte hitetlenül tekintettek rám, hogy én, aki hosszabb távokra szoktam vezetni, miért vállalom annak kockázatát, hogy egy olyan autót veszek, amelyik bárhol lemerülhet – esetleg pont egy autópályán. Önelégülten vágtam vissza azzal, hogy mennyivel többet költenek ők tankolásra, mint én az elektromos autó töltésére...

Scotwork (Magyarország) Kft.
Dayka Gábor utca 3
BUDAPEST
1118
Magyarország
+36 1 222-5177
hungary@scotwork.com
Kövessen minket!
award 1.jpg
award 2.jpg
Scotwork CPD 2020