May.jpg (1)

Makacsnak lenni…

Közzétéve: máj. 02 , 2019
Szerző: Alain Smith

David Bannister kollégám egyik megállapítása, hogy a legtöbb képzetlen tárgyaló makacs. Ez az egyik következtetése annak a felmérésnek, amit az elmúlt négy évben végzett a Scotwork és több, mint 3000 tárgyalót vett benne részt.  Persze Britként napi szinten érezhetjük mindezt, elég csak miniszterelnökünk Theresa May makacsságára és a Brexitre vonatkozó terveire gondolnunk.

A „B terv” azt jelenti, hogy megismételjük az „A tervet”!

A legtöbb képzetlen tárgyaló a soron következő tárgyalásaira (és a fontos üzleti tárgyalásokra) történő felkészülésnél ideje nagy részét azzal tölti, hogy saját érveit összeállítsa. Tények és érvek sorozatát írják össze, a másik fél meggyőzésére, hogy ugyanazokat ismételhessék kissé eltérő módokon. Ugyancsak nem tűnnek gyakorlottnak abban, hogy kiderítsék, mit akar a másik fél és milyen igények ösztönzik azt.

Talán még ennél is rosszabb az, amikor minden alkalmat megragadnak a saját érveik erőteljes hangsúlyozásához, és ha az álláspontok különböznek, akkor még erőteljesebben ismétlik saját érveiket.

Az ilyen viselkedés hogyan hat Önre?

Hová vezet ez a fajta makacsság?

Ennyire azért nem egyszerű a helyzet.

A hétvégén Tiger Woods (profi golfozó) hosszú idő után visszatért, hogy 2005 óta először ismét megnyerje a US Open versenyt. Woods jobb formában van, mint valaha, ahogy anyám mondaná. Egészsége vagyoni állapota, boldogsága évekig reflektorfényben volt, majd sokan leírták őt, most pedig fogadtak Jack Nicklaus elleni győzelmére.

Múlt héten James Cracknell, a kétszeres olimpiai aranyérmes evező tért vissza 47 évesen (egy őrült amerikai non-stop kerékpáros versenyen elszenvedett életveszélyes fejsérülés után), hogy segítse csapatát egy versenyen.

Azt gondolom, hogy Woods és Cracknell -egy szimpla földi halandó számára, mint amilyen én vagyok (vagy talán Önök is)-csodálatra méltó makacs hittel megáldott embereknek tűnnek.

Azonban az Ő makacsságuk arról szól, hogy mit akarnak elérni, célok, amiket maguknak állítottak és nem feltétlenül az, ahogy ezeket elérik. Woods-nak úgy kellett változtatnia játékán, hogy hátfájósan is képes legyen rá. Cracknell pedig olyan edzésmódokat kellett találnia, amely fáradt testét a legnehezebb aerob mozgások és kihívások kezelésére is előkészítette.

Makacsnak lenni a célok elérése érdekében talán nem probléma.

A célokat szolgáló makacsság az, amit mindnyájunknak be kellene építeni az elhatározásainkba, de a célok eléréséhez ugyanúgy fontos a rugalmasság is. A rugalmas makacsság nem rossz dolog!


MEGOSZTÁS

blogAuthor

A szerzőről:

Alain Smith
No bio is currently avaliable

Legutolsó blogunk:

3 tipp gyenge tárgyalási pozíció esetére

Sokkal könnyebb úgy tárgyalni és jó megállapodásokat kötni, ha az erőegyensúly számunkra kedvező. Sokszor előfordul azonban, hogy a tárgyalás bizonyos fázisaiban kerülünk gyenge helyzetbe. Akkor érzékelhető igazán, hogy egy személy mennyire képzett tárgyaló, ha képes gyenge helyzetből is megállapodást elérni. Tippek arra az esetre, ha gyenge helyzetben találná magát...

Scotwork (Magyarország) Kft.
Dayka Gábor utca 3
BUDAPEST
1118
Magyarország
+36 1 222-5177
hungary@scotwork.com
Kövessen minket!
cpd.png
voty2016_sign_gold.png