Vissza a blogokhoz

Na, milyen ünnep közeleg?

Alain Smith
santa-list.jpg

Na, milyen ünnep közeleg?

Nem olyan bonyolult!

Mindenki beindította ünnepi kampányait, az üzletek megteltek a gyerekek kedvenceivel, adventi naptárakkal, és a karácsonyi énekek is bevetésre készen állnak.

Az évnek ebben az időszakában minden szülő felkészül az ünnepi kiadásokra és a karácsonyi listákon szereplő kívánságok sorozatára.

Ötgyermekes, már felnőtt gyermekek apjaként hadd osszam meg tapasztalataimat arról, hogyan kezeljük az érzelmileg felfokozott és nyomásgyakorlással töltött órákat, melyek cunamiként ömlenek ránk az ünnep előtt.

Először is mindenekelőtt: tudassuk mielőbb a gyerekekkel, hogy a Mikulásnak rengeteg gyereket kell megajándékoznia, így idén kevésbé valószínű, hogy ajándékok sokaságát fogja adni. Ez egy tipikus feltételhez kötött viselkedési forma. Biztosan ismerős. A beszerzők azt mondják az értékesítőknek, hogy a költségek felülvizsgálatra kerülnek idén, az értékesítők pedig az alapanyagárak emelkedésére hivatkoznak, vagy a munkabérek emelési mértékére és a tehetségek bevonzási költségeinek felgyorsult emelkedésére.

Általános dolgok. Ha sebet akarsz ejteni a gyereken (vagy inkább ráijeszteni), bármikor mondhatod, hogy a munkád megszűnt és idén nincs Karácsony. Persze ez nem ajánlatos, ha meg akarod tartani a jó kapcsolatot, bizalmat és szeretetet. Te döntésed!

Aztán egyszer csak eljön a megmérettetés napja, azaz a Karácsony!

Először is mielőbb készíttesd el a karácsonyi ajándéklistát. Ellenőrizd, hogy valóban annyi kérés van-e, ami a listán szerepel. Persze ez kihívás is egyben, mert technikailag kinyitsz egy lehetőséget és megadod annak a felismerésnek a lehetőségét, hogy talán még néhány kívánságot hozzá lehet adni. Viszont ez a technika megelőzi, hogy később még továbbiak adódjanak a listához a megegyezést követően.

Másodszor ellenőrizd a lista prioritásait. Az a bizonyos „Tételezzük fel, hogy…” kezdetű kérdés hasznos itt. „Tételezzük fel, hogy a Mikulás, csak egypár kérésedet tudja teljesíteni, melyeket szeretnéd, hogy megadja?”

Ezek után ezzel a technikával le tudjuk szűkíteni a listát és a prioritást élvező tételekre tudunk összpontosítani. Minden olyan választ, hogy „Minden fontos a listán” és „a Mikulásnak tudnia kell, hogy mit szeretnék, hiszen Ő egy nagy varázsló” figyelmen kívül kell hagyni és megfúrni. Ugye te sem akarsz elkényeztetett prontyot nevelni?

Végül be kell vetni a hatásos fegyvert és a saját kívánságaidat elcserélni a listán szereplőkkel. „Mit szólnál, ha rendbe tennéd a szobádat és megennéd a kelkáposztát a következő a hat hétben és meglátom, mit tehetek a nagyszakállúnál az általad áhított Play Station-nel kapcsolatban? Hat hét pont elegendő egy viselkedés hozzáállásának változtatásához. Nem rossz ötlet a FIFA’19 –re sem!

A nehézség ebben az, hogy következetes, vasakaratot igényel az anyáktól és apáktól, ami bennem sajnos nincs meg. Mindazonáltal ugyanazon készségek szükségesek a Karácsonyi előkészületekhez, mint egy kiemelt üzlethez, amivel jövőre meg kell küzdenünk, mondjuk egy nagy Általános Szolgáltatási Szerződéssel kapcsolatban. Ezzel viszont már sokkal határozottabb v agyok!

Na és végül mit csinálj, ha a te karácsonyi listádról van szó? Nem árulom el – nem tudom hány gyerek olvassa ezt a blogot!

Csak ügyesen a listákkal! Boldog Karácsonyi előkészületeket!

Alain Smith – Scotwork UK, írásának fordítása

 

Feliratkozás blogunkra

Honlapunk védelmét a reCAPTCHA biztosítja, és érvényesek rá a Google Adatvédelmi Irányelvei és Általános Szerződési Feltételei. Tiszteletben tartjuk a személyes adatainak védelmét. További információért, kérjük, olvassa el az Adatvédelmi Nyilatkozatunkat.