do-you-speak-the-language-of-negotiation.jpg

Mennyire beszéled jól a tárgyalás nyelvét?

Közzétéve: júl. 09 , 2019
Szerző: Tyler Hall

Három nyelven beszélek angolul, franciául és a tárgyalás nyelvén.

Az angol az anyanyelvem, a franciát évekig kellett tanulnom és gyakorolnom, hogy elfogadható szinten tudjak beszélni. Mivel abbahagytam a gyakorlást, és nincs lehetőségem a nyelvet használni, ezért mára berozsdásodott a francia tudásom. Ezzel szemben viszont folyékonyan beszélem a „tárgyalás nyelvét”, amit az elmúlt tíz évben tanultam, gyakoroltam, és amit naponta tanítok. Mindnyájan képesek vagyunk a tárgyalás nyelvén beszélni, a kérdés csupán az, hogy milyen szinten.

Az alábbi példa egy ügyféllel kapcsolatos, aki a tárgyalások nyelvét alkalmazza munkája során. Hívjuk Ava-nak. Egy órával azután, hogy Ava elvégezte a Scotwork Tárgyalásikészség-fejlesztő képzést, felhívott, és elmondta, hogy megállapodásra jutott egy olyan tárgyalásban, ami 12 hónapja holtponton volt.

Elmesélte, hogy az tette lehetővé a megállapodást, hogy a meggyőzés nyelvezetéről a tárgyalás nyelvezetére váltott. Az elmúlt 12 hónapban mindkét fél arról győzködte a másikat, hogy miért az Ő álláspontja a helyes az adott témában, és az miért úgy van jól, ahogy Ő gondolja.

A tréning után Ava váltott, és elkezdte alkalmazni a tárgyalás nyelvezetét – „Milyen körülmények között tudnák elfogadni az általunk képviselt álláspontot ebben a témában?”. A válasz a másik fél részéről az volt, hogy „Semmilyenben”. Ava ezután úgy döntött teszteli a másik fél rugalmasságát – „Tegyük fel, hogy rugalmasak tudunk lenni ebben a kérdésben, tudnának akkor segíteni abban?”. A kérdésre adott válasz pedig így hangzott: „Igazából, igen, lehetséges lenne”.

A cserefolyamat elindításával elindult a párbeszéd, az akadály elhárult, és végül megszületett a megállapodás.

Attól függetlenül, hogy milyen jól ismered vagy mennyire vagy jártas a tárgyalások nyelvezetében – ahogy más idegen nyelvtudásban is, a tanulása következetességet és naprakészséget igényel. Ne feledjük a régi mondást sem, miszerint a gyakorlat teszi a mestert. Nem naprakész a francia tudásom, és noha ismerem a szavakat és beszélek is, nem érezném kényelmesen magam, ha beszélgetnem kellene egy helyivel Párizsban. A tárgyalás egy olyan nyelvezet, amibe érdemes befektetni akkor, ha gyorsabb, eredményesebb megállapodásokat akarunk, megtartva a jó személyes kapcsolatokat.

Sikeres tárgyalásokat!

Tyler Hall – Scotwork Ausztrália, tréner írásának fordítása


MEGOSZTÁS

blogAuthor

A szerzőről:

Tyler Hall
No bio is currently avaliable

Legutolsó blogunk:

3 tipp gyenge tárgyalási pozíció esetére

Sokkal könnyebb úgy tárgyalni és jó megállapodásokat kötni, ha az erőegyensúly számunkra kedvező. Sokszor előfordul azonban, hogy a tárgyalás bizonyos fázisaiban kerülünk gyenge helyzetbe. Akkor érzékelhető igazán, hogy egy személy mennyire képzett tárgyaló, ha képes gyenge helyzetből is megállapodást elérni. Tippek arra az esetre, ha gyenge helyzetben találná magát...

Scotwork (Magyarország) Kft.
Dayka Gábor utca 3
BUDAPEST
1118
Magyarország
+36 1 222-5177
hungary@scotwork.com
Kövessen minket!
cpd.png
voty2016_sign_gold.png