do-you-speak-the-language-of-negotiation.jpg

Mennyire beszéled jól a tárgyalás nyelvét?

Közzétéve: júl. 09 , 2019
Szerző: Tyler Hall

Három nyelven beszélek angolul, franciául és a tárgyalás nyelvén.

Az angol az anyanyelvem, a franciát évekig kellett tanulnom és gyakorolnom, hogy elfogadható szinten tudjak beszélni. Mivel abbahagytam a gyakorlást, és nincs lehetőségem a nyelvet használni, ezért mára berozsdásodott a francia tudásom. Ezzel szemben viszont folyékonyan beszélem a „tárgyalás nyelvét”, amit az elmúlt tíz évben tanultam, gyakoroltam, és amit naponta tanítok. Mindnyájan képesek vagyunk a tárgyalás nyelvén beszélni, a kérdés csupán az, hogy milyen szinten.

Az alábbi példa egy ügyféllel kapcsolatos, aki a tárgyalások nyelvét alkalmazza munkája során. Hívjuk Ava-nak. Egy órával azután, hogy Ava elvégezte a Scotwork Tárgyalásikészség-fejlesztő képzést, felhívott, és elmondta, hogy megállapodásra jutott egy olyan tárgyalásban, ami 12 hónapja holtponton volt.

Elmesélte, hogy az tette lehetővé a megállapodást, hogy a meggyőzés nyelvezetéről a tárgyalás nyelvezetére váltott. Az elmúlt 12 hónapban mindkét fél arról győzködte a másikat, hogy miért az Ő álláspontja a helyes az adott témában, és az miért úgy van jól, ahogy Ő gondolja.

A tréning után Ava váltott, és elkezdte alkalmazni a tárgyalás nyelvezetét – „Milyen körülmények között tudnák elfogadni az általunk képviselt álláspontot ebben a témában?”. A válasz a másik fél részéről az volt, hogy „Semmilyenben”. Ava ezután úgy döntött teszteli a másik fél rugalmasságát – „Tegyük fel, hogy rugalmasak tudunk lenni ebben a kérdésben, tudnának akkor segíteni abban?”. A kérdésre adott válasz pedig így hangzott: „Igazából, igen, lehetséges lenne”.

A cserefolyamat elindításával elindult a párbeszéd, az akadály elhárult, és végül megszületett a megállapodás.

Attól függetlenül, hogy milyen jól ismered vagy mennyire vagy jártas a tárgyalások nyelvezetében – ahogy más idegen nyelvtudásban is, a tanulása következetességet és naprakészséget igényel. Ne feledjük a régi mondást sem, miszerint a gyakorlat teszi a mestert. Nem naprakész a francia tudásom, és noha ismerem a szavakat és beszélek is, nem érezném kényelmesen magam, ha beszélgetnem kellene egy helyivel Párizsban. A tárgyalás egy olyan nyelvezet, amibe érdemes befektetni akkor, ha gyorsabb, eredményesebb megállapodásokat akarunk, megtartva a jó személyes kapcsolatokat.

Sikeres tárgyalásokat!

Tyler Hall – Scotwork Ausztrália, tréner írásának fordítása


MEGOSZTÁS

blogAuthor

A szerzőről:

Tyler Hall
No bio is currently avaliable

Legutolsó blogunk:

Árcsökkenés

Elektromos autót vezetek 4 éve. Barátaim eleinte hitetlenül tekintettek rám, hogy én, aki hosszabb távokra szoktam vezetni, miért vállalom annak kockázatát, hogy egy olyan autót veszek, amelyik bárhol lemerülhet – esetleg pont egy autópályán. Önelégülten vágtam vissza azzal, hogy mennyivel többet költenek ők tankolásra, mint én az elektromos autó töltésére...

Scotwork (Magyarország) Kft.
Dayka Gábor utca 3
BUDAPEST
1118
Magyarország
+36 1 222-5177
hungary@scotwork.com
Kövessen minket!
award 1.jpg
award 2.jpg
Scotwork CPD 2020