dealing-with-unskilled-negotiators.jpg

Tárgyalás képzetlen tárgyalóval

Közzétéve: dec. 01 , 2019
Szerző: Tyler Hall

Tévhit, hogy ha a tárgyalás „művészetében” kevésbé jártas személlyel tárgyalunk, akkor jobb megállapodást köthetünk. A valóság ezzel szemben az, hogy sokkal nehezebb egy ilyen személlyel jó üzletet kötni.

Miért? A gyengébb tárgyalói készségekkel rendelkező tárgyalófelekkel történő tárgyalásokon valószínűleg az alábbiakkal fog szembesülni:

Alapból „nem”-et mond

Az elutasítás lassítja a folyamatot, és egy elhalasztott lehetőség, hogy értéket vigyünk a megállapodásba. A folyamatos elutasítás kudarcos megállapodáshoz vezet, vagy holtpontot eredményez. A rugalmatlanság megnehezíti a megállapodás irányába történő elmozdulást. Több változó rugalmas alkalmazása lehetővé teszi, hogy kreatívak lehessünk, és ezek alkalmazásával leküzdhessük az akadályokat és jó megállapodást köthessünk. A jó tárgyalók, rugalmasak és lehetővé teszik a változók alkalmazását.

Nem ad információt

A képzetlen tárgyalók gyakran nem sok információt fednek fel, attól tartva, hogy nyitottságuk a másik fél előnyére szolgál. Emiatt bizonytalanságban maradunk, hogy mi fontos, vagy mi okoz nehézséget számukra és feltételezésre alapozott ajánlatot kell tennünk, ami olyan mintha vakon lövöldöznénk, hogy eltaláljuk a másik fél igényét.

Mindezt nem csak a tárgyalás alatt tapasztalhatjuk, hanem a folyamatában is. A beszerzés ajánlatkérési folyamatában bevett szokás, hogy kevés konzultációt folytatnak a potenciális beszállítókkal, azért, hogy a legjobb lehetőséget kaphassák. Ennek eredményeként a szállítók gyakran feltételekre alapozzák, hogy az ügyfél mit akar elérni.

Ezért az Ön érdeke, hogy mielőbb minél több információt felfedjen. Az áttekinthetőség segíti a bizalmat kiépíteni és valószínűbb, hogy a tárgyalófél is viszonozza.

Gyenge lesz a végeredmény

 A fent említettek, alapból történő elutasítása, a „nem”-et mondás és az információ hiánya nagy valószínűséggel gyenge megállapodást fog eredményezni a feleknek. Nem feltétlenül Önnek. Ezért veszélyes! Hiába kötött Ön jó megállapodást, ha Ők nem! Egy sikeres tárgyalás legfontosabb tényezője nem maga a tárgyalás, hanem a megállapodás végrehajtásának szakasza. Amennyiben elégedetlenek a megállapodással, akkor azt rosszul fogják a gyakorlatban alkalmazni, vagy teljes egészében szabotálni fogják a végrehajtást. Próbáljon rávilágítani a nyitottság előnyeire, és arra, hogy a kölcsönös előnyökre alapozott gondolkodásmód teszi lehetővé, hogy mindenki jó üzletet köthessen.

Keményebben kell megdolgoznunk a kölcsönösen előnyös megállapodás eléréséért, egy képzetlenebb tárgyalóval.

Sikeres tárgyalásokat kívánunk Önnek!

Tyler Hall – Scotwork Ausztrália tréner írásának fordítása


MEGOSZTÁS

blogAuthor

A szerzőről:

Tyler Hall
No bio is currently avaliable

Legutolsó blogunk:

Árcsökkenés

Elektromos autót vezetek 4 éve. Barátaim eleinte hitetlenül tekintettek rám, hogy én, aki hosszabb távokra szoktam vezetni, miért vállalom annak kockázatát, hogy egy olyan autót veszek, amelyik bárhol lemerülhet – esetleg pont egy autópályán. Önelégülten vágtam vissza azzal, hogy mennyivel többet költenek ők tankolásra, mint én az elektromos autó töltésére...

Scotwork (Magyarország) Kft.
Dayka Gábor utca 3
BUDAPEST
1118
Magyarország
+36 1 222-5177
hungary@scotwork.com
Kövessen minket!
award 1.jpg
award 2.jpg
Scotwork CPD 2020