Vissza a blogokhoz

Melegben tárgyalni?

Papp Zoltán
JULY2

Ahogy a nagymamám szokta mondani: szeretem, ha meleg van, de ez már túl sok.

Úgy tűnik az Egyesült Királyságban megdőlt minden idők eddigi hőmérsékleti rekordja, és 42 fokra emelkedett a hőmérséklet, még az olyan északabbra fekvő városokban is, mint Doncaster. A hőséget az egész ország túlreagálja. „Britannia, a hősugárzó”, „Britannia olvadozik”, „A nap felolvasztja Britanniát”, ezekkel a címlapokkal adják hírül a nagy meleget a napilapok.

Az agynak a hipotalamusz része az, amely felelős többek között a testhőmérséklet szabályozásáért, és optimális hőmérsékleten tartja azt melegben és hidegben egyaránt. Ezt a szervezet felé küldött jelekkel éri el úgy, hogy az izzadni kezdjen a melegben, vagy remegjen, ha hideg van. A magas hőmérséklet azonban megakadályozhatja az idegrostok megfelelő működését, aminek eredményeként az üzenetek néha nem jutnak el az agyba vagy az agyból.

Érdekes, hogy a hipotalamusz felelős az érzelmi reakciók szabályozásáért is. Ezért vannak sokan, akik a melegben a megszokottnál érzékenyebben reagálnak bizonyos helyzetekben.

Számos pszichológiai tanulmány megerősíti, hogy az erős hőség negatívan befolyásolja az emberek kognitív képességeit. Például csökkenti a koncentrációs készséget, erősíti az agressziót és másokkal szemben kritikusabbá tesz. Ezek nem segítenek bennünket tárgyalóként sem, pedig le kell küzdenünk, bármilyen is legyen az időjárás.

A kaliforniai Berkeley Egyetem közgazdászai több, mint 60 tanulmányt végeztek el, és megállapították, hogy a hőség akár konfliktusokat is előidézhet. Az időjárási viszonyok és a politikai vagy társadalmi konfliktusok közötti kapcsolatról megállapították, hogy minél jobban emelkedik a hőmérséklet, annál több konfliktus keletkezik.

Amit ebből tárgyalóként tanulhatunk az az, hogy őrizzük meg a hidegvérünket amennyire csak lehetséges! Ez lehet a siker kulcsa, különösen rekkenő hőségben.

Hogyan érjük ezt el?

Tartsunk több rövidebb - hosszabb szünetet! A szünet segít átgondolni az elhangzottakat, és felkészülni a következő fordulóra.

Őrizzük meg hidegvérünket, és ne termeljünk még több hőt felesleges vitatkozással. Ha figyelmesen és előítéletek nélkül meghallgatjuk tárgyalópartnerünk álláspontját, akkor valószínűleg bizalmi légkör alakul ki, amely mindkét fél számára kedvező és új megoldásokat kínál.

A vita hevében is mi irányítsunk! Én ennek a híve vagyok.

Alan Smith – Scotwork UK írásának fordítása

Feliratkozás blogunkra

Honlapunk védelmét a reCAPTCHA biztosítja, és érvényesek rá a Google Adatvédelmi Irányelvei és Általános Szerződési Feltételei. Tiszteletben tartjuk a személyes adatainak védelmét. További információért, kérjük, olvassa el az Adatvédelmi Nyilatkozatunkat.