Vissza a blogokhoz

Egy kemény asszony

Annabel Shorter - Scotwork UK
theresa-may-giving-a-speech.jpg

Az elmúlt hónapban Theresa May „véresen kemény asszonyként” állította be magát, mintegy figyelmeztetésként Jean-Claude Juncker felé, érzékeltetve a helyzetet a közelgő Brexit tárgyalásokra vonatkozóan.

Azt mondják ez a kijelentés, egy korábbi Ken Clarke (UK, konzervatív politikus) kritika kiegyenlítése volt. Mindazonáltal, hogy egyfajta büszkeséggel közölte May, azt gyanítom helyénvaló is az állítás.

A nemek kérdése a tárgyalások viszonylatában lenyűgöző kérdés. Néhány évvel ezelőtt egy nagy presztízsű céggel dolgoztam a vezetők tárgyalási készségeinek fejlesztésén. Kétségkívül, az esélyegyenlőség és társadalmi felelősségvállalás területeit érintő korrekt szabályozással rendelkeznek és tudom, hogy erősen vigyáznak hírnevük megóvására.

A tréningen hat résztvevőt osztottam be egy konfliktushelyzet megtárgyalására. Véletlenül a két csapat nemi aránya úgy állt össze, hogy az egyikben csak nők, a másikban csak férfiak voltak. Egy ideig folyt a tárgyalás, majd a „férficsapat” szünetet kért, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a tárgyalás nem a céljaik elérésének irányába halad. Gondoltam, ez jó ötlet.

Aki volt már Scotwork tréningen tudja, hogy a tárgyalásokat videóra vesszük és általában a szünet idejébe nem hallgatunk bele. Ezúttal, hogy lássam vajon készen állnak-e a folytatásra visszatettem a hangot. Ahogy átkapcsoltam hallottam, hogy az egyik férfi azt tanácsolja a csapatának, hogy „ha visszajönnek, akkor csapjunk oda és üssük őket!” Nekem úgy hangzott ez a választott stratégia, mint egy rögbi játékos ellenfelével szemben alkalmazott terv.

 „A tudattalan elfogultság” a tárgyalások és a mindennapok tényezője. A Scotworknél nem vagyunk ennek szakértője. Ugyanakkor remek tanácsokat adunk tárgyalóknak és örömmel mondhatom, hogy a női csapat tárgyalásvezetője remekül kezelte ezt a bugyuta stratégiát.

A hölgy nyugodt maradt, tudta mit akar, kérdezett, körvonalazta a helyzetet és egyre tartósabb retorikával valósághű és hiteles ajánlatokat tett. Gyanítom, ahogy a Brit miniszterelnök, ő is kiérdemelné a „véresen kemény asszony” minősítést.

Június 22.-én egy webinart vezetek, ahol a nemek szerepe a tárgyalásokon témát érintjük és tanácsokat adok, hogyan kezeljük a „tudattalan elfogultság”, agresszív viselkedés és még más Önök által is felvetett témákat. A részvétel ugyan ingyenes, de 200 főben limitált.

Online jelentkezés: https://www.scotwork.com/women-in-negotiation/

Az írás Annabel Shorher – Scotwork UK, tréner, tanácsadó írásának fordítása.

Annabel Shorter - Scotwork UK
Vissza a blogokhoz

Feliratkozás blogunkra

Honlapunk védelmét a reCAPTCHA biztosítja, és érvényesek rá a Google Adatvédelmi Irányelvei és Általános Szerződési Feltételei. Tiszteletben tartjuk a személyes adatainak védelmét. További információért, kérjük, olvassa el az Adatvédelmi Nyilatkozatunkat.