Vissza a blogokhoz

A valaha kért legőrültebb igények (II. rész)

Brian Buck
2019_11_18-crazy-demands2.jpg

Két részes írásunk első részében hírességek néhány bolondosan őrült igényét osztottam meg. Kedvenceim közé tartozik Will Farrell gördülő szivárványa, Beyoncé sült csirkéje, és a Foo Fighters zenekar kifestő könyve. Ebben az írásban azzal foglalkozunk, hogy hogyan kezeljük az őrült igényeket. Például Ön mit tenne az ilyen igényekkel, ha Ön lenne a koncert szervezője? Íme, néhány gondolat a hasonló helyzetekre.

Amikor irreális igényekkel szembesülünk, óriási kísértést érzünk, hogy azonnal nemet mondjunk. Ez viszont ritkán oldja meg a problémát. Gyerekként, ha a nemet mondtak Önnek a szülei egy kérésére, akkor ezt a választ elfogadta? Biztos, hogy nem, minthogy sok felnőttet sem tántorít meg. Annak ellenére, hogy a „nem” sokszor a jó válasz, mielőtt ezt mondaná, próbálja ki a következő tanácsokat:

Kérdezze meg „Miért?” Minden követelés mögött van egy igény. Profi tárgyalóként, az a feladata, hogy kiderítse a kérés mögött húzódó igényt. Több módon is érdemes feltenni a kérdést, ugyanis a szimpla „Miért?”-re sokszor egy tömör válasz jön, hogy „csak azért”. Legyen érdeklődő és előítélet mentes, és tudja meg, mi az igazi ok: „Tételezzük fel, hogy meg tudnám adni ezt Önnek, akkor ez mit jelentene Önnek (és nekem)?” vagy „Ha esetleg nem tudnám megadni ezt Önnek, akkor mi történne?” Legyen kreatív a kérdésekkel!

Tudja meg mi a legfontosabb! Gyakran az igények egy listában öltenek formát, vagy mint egy szerződés tételes pontjai. Általában sok más változó is található az őrült kérések mellett. Derítse ki, hogy melyek a legfontosabb igények! Ha lehetséges, állíttassa sorrendbe az igényeket! Annak ismeretében, hogy melyek a fontosak, elcserélheti a kevésbé fontosokat a nagyobb fontosságúakkal!

Gondolkozzon azon, hogyan tudna igent mondani! Bár nemet mondani kényelmesebb, szánjon időt annak kiderítésére, hogy miképp mondhatna igent! Ez alatt azt értem, hogy mire lenne szüksége ahhoz, hogy megadhassa nekik azt az őrültséget. Kérhetne valami olyat, ami ugyanolyan őrült, vagy egyszerűen valami olyat, ami miatt érdemes nekik megadni, amit kérnek.

Ne teremtsen precedenst! Akár megadja, amit kérnek, akár nem, számoljon azzal, hogy ez precedenst teremt, ami alapot képez a jövőre nézve. Szabjon határt az igényeiknek! Lehet ez időbeli korlátozás, vagy az, hogy csak az aktuális szerződésre vonatkozzon. Ellenkező esetben fennáll annak kockázata, hogy a jövőben is ezekkel az őrült igényekkel fog szembesülni.

Irreális igények előfordulnak. Ha ilyenekkel találkozik, ne mondjon azonnal nemet, ehelyett inkább vizsgálja meg, hogy miképp tudná az igényt a saját maga számára értékké tenni!

Brian Buck, Scotwork USA írásának fordítása

 

Feliratkozás blogunkra

Honlapunk védelmét a reCAPTCHA biztosítja, és érvényesek rá a Google Adatvédelmi Irányelvei és Általános Szerződési Feltételei. Tiszteletben tartjuk a személyes adatainak védelmét. További információért, kérjük, olvassa el az Adatvédelmi Nyilatkozatunkat.