Vissza a blogokhoz

Az új frontvonal – tárgyalások otthon

Richard Savage
landingpage.jpg

Szeretek otthon lenni a családommal. Na de EGÉSZ nap és MINDENNAP? A tréningen nem győzzük elégszer emlékeztetni a tárgyalókat arra, hogy milyen fontos kérdezni, és talán még fontosabb meghallani a válaszokat! A hallgatás igazából az egyik legfontosabb készség a tárgyalók eszköztárában.

Ismervén ezt az aranyszabályt megkérdeztem a feleségemet, hogy van-e bármi, amit a jelenlegi karantén helyzetből tapasztalt és segíthet neki (és másoknak), és ami az otthoni még harmonikusabb légkör kialakítását elősegíthetné. A válasza meglehetősen átfogó és ütős lett!

Drágám, ahogy kérted itt a listám:

  1. Tervezzétek meg előre, hogy mit szeretnétek enni, (lehetőleg még akkor, amikor nem vagytok éhesek) hogy ne az étkezés előtt közvetlenül legyen ebből feszültség! Ha nem tudtok dűlőre jutni, és korábban az volt, amit te szerettél volna, akkor most engedj te, vagy úgy alakítsátok ki a menüt, hogy legyen benne olyan, amit mindenki szeret.
  2. Konferenciahívásban kell részt venned? Készülj előre, kérd meg (és ne utasítsd) a családot, hogy maradjanak csendben azalatt az idő alatt!
  3. Helyiséghasználat – a család minden tagjának szüksége van saját elvonulási lehetőségre, ahol azt csinál, amit akar.
  4. Ha tini vagy fiatal felnőtt gyerekeid vannak (vagy egy morcos férjed), akik veszekedősek, vegyél róla tudomást, de ne harcolj velük! Kérdezz inkább! Mindnyájunknak szükségünk van arra, hogy nyissanak felénk és mi is megnyílhassunk!
  5. Legyen véleményetek és tegyetek is javaslatot arra vonatkozóan, hogy mi legyen a menü, mit nézzünk a TV-ben vagy hogy ki milyen házimunkát végezzen, mert a „nekem mindegy” válasszal nem tudok mit kezdeni!
  6. Ha bármilyen szabályban megegyeztünk – részfeladatok, takarítás, személyes félrevonulás ideje, akkor ezekhez tartsuk is magunkat! A körülmények persze változhatnak, és ezért a rugalmasság elvárható a felektől.
  7. Tartsuk távol magunkat (térben is olyan messze amennyire csak lehet), és ne menjünk bele olyan vitákba, amikben biztos veszíteni fogunk, mert a veszekedéssel nem fogunk nyerni semmit sem a dühös/érzelmileg bevonódott/éhes /gyerekkel/ férjjel / lakótárssal szemben.
  8. Határozzatok meg egy idősávot az étkezésekre (generációk tipikus harci témája) – ahelyett, hogy a vacsora 7-kor vagy 9-kor lenne, legyen egy idősáv 7.30 és 8.30 között, ami a család minden tagjának elfogadható!
  9. Én főzök, ti mosogattok! (vagy fordítva)
  10. Mit nézzünk a TV-ben? Egyeztessetek előre, hogy elkerüljétek a távirányítóért folytatott küzdelmet! Tervezzétek meg a hetet előre úgy, hogy mindenkinek lehessen választása! Lehet játékosan tematikus programokat is csinálni pl. top 10 klasszikus film, Oscar-díjas filmek stb.
  11. A ki tegyen rendet egy örökzöld vitatéma. A „békeidőkben” alkalmazható szabályok most nem érvényesek. Nem lehet egyszerűen azt a megközelítést alkalmazni, hogy „ez a te rendetlenséged, tehát te is takarítod el”. Ez ösztönözné a „magad uram” szemléletet, ami nem jó. A rendetlenség mindenkire hatással van a családban, de nem egyformán vagyunk rendszeretőek, és nem mindenki annyira tisztaságmániás, mint a legmániákusabb. Ezt figyelembe véve tárgyaljunk, hogy egyesek adják lejjebb a renddel szembeni magas elvárásaikat (rövidtávon), míg mások pedig fokozzák azt!
  12. Csináljatok takarítási rendet, és rotáljátok a családtagokat úgy, hogy mindenki tudja, mikor mi a dolga!
  13. Adjatok lehetőséget a házimunkák elcserélésére! Cseréljenek el egy olyan dolgot, amit valaki nagyon utál két olyanra, amit kevésbé. Nem szereted kiüríteni a mosogatógépet? Akkor ma te viszed le a szemetet és tolod ki a kukát az utcára!
  14. Legyetek figyelmesek egymással szemben! Biztosítsatok elegendő helyet mindenkinek, és tartsátok tiszteletben a személyes tereket. A „maradj otthon” nem azt jelenti, hogy felrúghatjuk ezeket a szabályokat, még akkor sem, ha unjátok magatokat!
  15. Legyetek nagyvonalúak! Cserébe mások is azok lesznek veletek szemben! Hagyd, ha valaki meg akarja nézni a kedvenc műsorát, tegyél rendet a telekonferenciához a szobában, vagy mosd fel a padlót, ezeket később viszonozzák majd!
  16. A mosást sem tündérek végzik, mindenki kiveheti a részét belőle, főleg, ha eddig nem tette. A kisgyerekek is tudnak zoknit párosítani és rengeteg szabad ideje van mindenkinek akár vasalni is megtanulni. A hagyományos szerepeket a megváltozott helyzethez kell alakítani.

Jót beszélgettünk a válaszokról, volt persze, amin nagyot nevettünk, de leszűrtünk egy fontos tanulságot. Ha jobban figyelünk, meghallgatjuk a másik felet, és megértjük az igényeit, motivációját, prioritásait és frusztrációját, akkor mindkét fél részére sokkal értékesebb megállapodásokat érhetünk el. Ez legalább annyira érvényes és igaz az üzleti tárgyalásainkra, mint az otthoniakra.

Most mennem kell, mert én vagyok a soros ruhahajtogató.

Töltse le „A tárgyalás otthon kezdődik” c. e-könyvünket, melyből megismerhet 7 tippet arról, hogyan tegye konfliktusmentessé a karantén időszakát.

Richard Savage – Scotwork UK, tréner írásának fordítása

Richard Savage
Vissza a blogokhoz

Feliratkozás blogunkra

Honlapunk védelmét a reCAPTCHA biztosítja, és érvényesek rá a Google Adatvédelmi Irányelvei és Általános Szerződési Feltételei. Tiszteletben tartjuk a személyes adatainak védelmét. További információért, kérjük, olvassa el az Adatvédelmi Nyilatkozatunkat.