Vissza a blogokhoz

Személyes vagy Virtuális?

Brian Buck
pexels-photo-834949.jpeg

„Élő vagy playback”? Néhányan emlékszünk még rá, amikor bakelitlemezt vásároltunk, lejátszottuk, majd felvettük magnóra. Ezen tároltuk a kedvenc számainkat és a kazettát hallgattuk újra és újra. Aztán jött a CD, majd MP3-ra váltottunk. Ugyanez történik abban, ahogy résztvevőinket képezzük. A trénerek által vezetett személyes képzésektől eljutottunk az e-Learning világába, ahonnan visszatértünk az oktatók által személyesen vezetett képzésre. A virtuális tréningekkel kapcsolatban a következő kérdéseket szoktuk feltenni: „Ez vajon valóban ugyanolyan jó, mint a tantermi?”

Először hadd tisztázzam mit értünk „virtuális képzés” alatt. A virtuális képzéseink valójában pont olyanok, mint a tanteremi képzések, ugyanúgy trénerek vezetik, élőben, de a virtuális térben. Nincs semmi előre felvéve, nincs „bakelitlemez”. Oktatóink valódi, gyakorlott tárgyalási tanácsadók és valós résztvevők kis csoportjával foglalkoznak, hogy jobb tárgyalók lehessenek.

Másodsorban a virtualitás tréninghez nincs szükség speciális VR box-hoz vagy szemüveghez. A használt médium és technikai közegünk virtuális csupán. Foglalkozásainkat virtuális platformon vezetjük, ami lehetővé teszi, hogy lássuk, halljuk résztvevőinket és interakcióba léphessünk velük. Az egyetlen dolog, amire Önnek szüksége van, az egy nagysebességű internet szolgáltatás, kamera és mikrofon a technikai eszközön, amivel csatlakozik. A legtöbb modern laptopban ezek már alapfelszerelésként megtalálhatók.

Na és akkor lássuk a virtuális képzésünkkel kapcsolatban felmerülő leggyakoribb kérdéseket.

Valóban ugyanaz a tartalom, mint egy tantermi oktatáson? – IGEN

Még egyszer! Ez egy élő oktatás, amit virtuálisan tartunk. A tananyag, amit használunk megegyezik azzal, amit tanteremben is oktatunk. Az egyetlen különbség, hogy virtuális környezetben tesszük.

Ugyanúgy videóra veszik a tárgyalásokat? – IGEN

Ahogy a tantermi tréningen, a résztvevők tárgyalásait itt is felvesszük, és visszajátszuk nekik, hogy láthassák milyen jól (vagy épp kevésbé jól) teljesítettek. Pontosan így tesszük a tantermi oktatás esetében is. Kivéve annak tényét, hogy virtuális tréningjeinken nem egy szállodai konferenciateremben rögzítjük az eseményeket, hanem mindenkinek az otthonából, vagy munkahelyéről, vagy ahonnan virtuálisan bejelentkezik.

A technológia használata könnyű? – IGEN

Egy 1-5-ig terjedő értékelő skálán (ahol 1 a „nehéz” és 5 a „könnyű”), a virtuális tanfolyamok résztvevői 4.63-as átlag minősítést adtak a technológia használatáról. Mindent megteszünk, hogy a lehető legegyszerűbb legyen minden résztvevő számára – a tanfolyamok előtt részletes útmutatással szolgálunk, a különböző tippek megosztásáig, hogy komfortos virtuális környezetet biztosíthassunk.

A résztvevők feladata többnyire csak az általunk megadott hivatkozásokra kattintani, a többi már a mi dolgunk. És időnként, amikor valakinek extra segítségre van szüksége, mi ott vagyunk, hogy segítsünk. Egy résztvevő sem marad le semmiről sem!

De vajon képes-e a virtuális összehozni a csapatot, úgy, mint a tanteremben? – IGEN

Igen, viszont egy kicsit másképp. Az ebéd nem közös, a tanfolyam után a bárban nincs közös italozás. A közös tanfolyami élmény azonban gyakorlatilag pont ugyanolyan, mint személyesen. Valójában a csapatok ugyanúgy összegyűlnek a tárgyalásokhoz és megismerik egymást és az együttműködés különböző módjait. A tantermi, személyes tanfolyamokon gyakran azonos földrajzi területről, városból, régióból érkező résztvevőkkel dolgozunk. A virtuális tanfolyam lehetősége feloldja ezt és utazás nélkül teszi lehetővé távolabbi résztvevők együttműködését.

Tényleg képesek a résztvevők koncentráltan hosszú ideig a képernyőre figyelni? – IGEN

Gondoljuk csak bele mennyit voltunk képernyő előtt a vírus előtti időkben is. Egy Nielsen tanulmány szerint 2019-ben a felnőtt lakosság napi 12 óránál több időt töltött képernyők előtt (számítógép, televízió, táblagép stb.). Biztos vagyok benne, hogy a tavaszi járványidőszakban ez még több volt. Elég, ha csak annyit válaszolok erre a kérdésre, hogy az embereknek nincs problémájuk napi 5-6 órát virtuálisan eltölteni velünk. De ezen túl, sok szünetet tervezünk, hogy a résztvevők és mi is pihentethessük a szemünket és megmozgathassuk végtagjainkat. A virtuális résztvevőktől semmi erre vonatkozó panaszt nem hallottunk még eddig.

Mi a legnagyobb különbség a tantermi és a virtuális képzés között? -SOK

Sok mindent sorolhatnék, de hadd emeljem ki a három legfontosabb előnyt, amit tapasztalok virtuálisan…

  1. a tréningre fordított költség kevesebb a virtuális képzésen. Néhány esetben az utazási, szállással kapcsolatos költségek közelíthettek akár a teljes tantermi tanfolyami díjhoz is. Ügyfeleink a virtuális képzések esetében 15% és 50% közötti megtakarításról számolnak be.
  2. Mindenki szóhoz jut. Számunkra is váratlan felfedezés, hogy a virtuális médium környezete lehetővé teszi, hogy mindenki hallassa a szavát. Az extrovertált, nagyhangú résztvevők többé nem árnyékolják le a csendesebb, introvertáltabbakat. A virtuális környezet jobban elősegíti, hogy mindenki komfortosabban érezze magát és aktívabban vegyen részt.
  3. Sokaknak a virtualitás maga a valóság. Egyre kevesebb tárgyalás zajlik személyesen. A járvány és az otthonról történő munkavégzés következménye, hogy a tárgyalások egyre inkább virtuálisan zajlanak. Ezért a tanfolyam virtuális kivitelezése modellezi a valós életben tapasztaltakat – vagyis a virtuális tárgyalásokat. Ez egyben azt is jelenti, hogy olyan helyzeteket hozunk létre, amelyekkel a hallgatók nap, mint nap találkozhatnak munkájuk során és így sikeresebbek lehetnek benne.

Egy szép napon gyakoribbak lesznek a személyes tárgyalások is, de talán azok is másképp. Egy dolog azonban biztos. A virtuális találkozók és tárgyalások nem tűnnek el a világjárvány lecsengésével. Haladva a korral sok szervezet és vállalat választja majd továbbra is a virtuális megoldásokat a készségek fejlesztésének területén is.

Ami a következő kérdést illeti:„A virtuális ugyanolyan jó, mint a tantermi?” – a válasz IGEN!

Nem győztük még meg a virtuális képzéseinkkel kapcsolatban? Továbbra is bizonytalan? Keressen bennünket és rövid virtuális bemutatónkkal szemléltetjük a leírtakat! hungary@scotwork.com

Biran Buck – Scotwork USA, ügyvezető írásának magyar fordítása

 

 

Feliratkozás blogunkra

Honlapunk védelmét a reCAPTCHA biztosítja, és érvényesek rá a Google Adatvédelmi Irányelvei és Általános Szerződési Feltételei. Tiszteletben tartjuk a személyes adatainak védelmét. További információért, kérjük, olvassa el az Adatvédelmi Nyilatkozatunkat.