Vissza a blogokhoz

5 tény a tárgyalásokról

Papp Zoltán
5 Teny

"Nap mint nap tárgyalunk. A tárgyalások átszövik az üzleti élet szinte minden részét, és jelentős hatást gyakorolnak a cégek bevételére és eredményére. Tárgyalunk üzlet-és áruértékesítésről, ingatlanbefektetésről, az emberi erőforrások elosztásáról cégen belüli, illetve cégen kívüli partnerekkel." - (John McMillan - Scotwork CEO)

 

A Scotwork nemzetközi tárgyalási készségekre irányuló felmérését 2017 és 2019 között végezte 31 országban, 4693 tárgyaló bevonásával, 51 iparágból.

A felmérés két részből állt. 1. 4693 résztvevő általános felmérése, akik egy 75 kérdéses kérdőívet töltöttek ki a tárgyalások során alkalmazott módszereikről. 2. Ezeket a válaszokat ezután összehasonlítottuk további 704 vevő és eladó válaszaival, amelyek a tárgyalási folyamat motivációit és eredményeit taglalták. A felmérést minden hónapban folyamatosan frissítjük, ez a kiadvány a 2017. július és 2019. augusztus közötti válaszokat tartalmazza.

 

A válaszokból összeállítottunk néhányat, ami azonnali tanulságokkal szolgálhat a tárgyalóknak:

1. A tárgyalók 48%-a nyilatkozta azt, hogy rendszerint vagy időnként nincs ideje felkészülni.

 

2. A vevők 46%-a véli úgy, hogy hazudott már neki értékesítő.

 

3. Az értékesítők egyharmada (37%) már észlelt a vevő részéről burkolt fenyegetést.

 

4. A tárgyalók több mint fele nyújtott már be alaptalan igényt, vagy tagadta meg információ megosztását.

 

5. A tárgyalók 24%-a nyilatkozta azt, hogy a megállapodásai mindig hosszú távú

értéket teremtenek üzletének.

 

A felmérés további részleteit tartalmazó brosúránk letölthető honlapunk E-könyvei közül "Tárgyalási készségek nemzetközi felmérés eredmények összesítése" címmel.

Feliratkozás blogunkra

Honlapunk védelmét a reCAPTCHA biztosítja, és érvényesek rá a Google Adatvédelmi Irányelvei és Általános Szerződési Feltételei. Tiszteletben tartjuk a személyes adatainak védelmét. További információért, kérjük, olvassa el az Adatvédelmi Nyilatkozatunkat.