Vissza a blogokhoz

Ha jó rád a nyúljelmez

Papp Zoltán
SEPNYÚL

A tárgyalás egyik legfontosabb része az ajánlattétel. Az ajánlat nem más, mint egy konfliktus feloldására tett kísérlet, egy lehetséges megoldás. Mai konfliktusokkal teli világunkban ki ne szeretne megoldásokat? Természetesen a mi ajánlatunk megoldást nyújt a mi problémánkra, viszont ha a másik fél problémájára nem, akkor nem fogják azt elfogadni.

Sokan felismerik és átlátják a múlt, jelen és jövő konfliktushelyzeteit, az azonban már csak keveseknek sikerül, hogy megoldásokat is találjanak ezekre. Az ajánlat megtételével mi irányíthatjuk a tárgyalás folyamatát, és mi határozhatjuk meg a napirendet.

De hogy jön ide a nyúljelmez? Tegnap kávézás közben egy barátom, aki ma sikeres műsorvezető egy televíziós csatornánál, megosztotta velem karrierje kezdetének történetét. Művészeti főiskolás volt, amikor a szobatársa elmodta neki, hogy elhagyja az országot, és emiatt sajnos meg kell válnia egy gyerekműsorban alakított szerepétől, amiben ő volt Rupert, a nyúl. Allan, aki a történetet megosztotta velem, megkérdezte, hogy felpróbálhatná-e a nyúljelmezt. Lehet egy tippünk, hogy mi történt. Természetesen pont jó volt rá! A barátok még aznap délután felkeresték a sorozat producerét azzal a bejelentéssel, hogy a jelenlegi Rupert (a nyúl) távozik, és azonnali megoldásként felvetették, hogy Allan vegye át a szerepét, megspórolva az új jelmez elkészítésével járó költséget és macerát. A javaslatot elfogadták.

Hat hónappal később a gyerekműsor vezetője távozott. Allan nagyon bevált, mint Rupert nyúl, ezért találkozott a producerrel, és javaslatot tett arra, hogy ő vezethesse a műsort, és a nyúl szerepét valaki másra osszák. Rövid próbameghallgatás után elfogadták a javaslatát. A műsor házigazdájaként később Allan megtudta, hogy a csatorna egy popzenei műsort is megvásárol egy másik szolgáltatótól. Mivel a popzenei klipeket a lemezkiadók ingyen szállították, Allan ezzel egy újabb lehetőséget látott, és megkereste a vezetőséget, hogy az ingyenes klipek felhasználásával egy helyben fejlesztett popműsort vezethessen. A vezetőség belátta a megtakarítás előnyét, és elfogadta a javaslatot. Allan így két sikeres műsor vezetője lett, miközben még mindig folytatta tanulmányait.

Amikor lediplomázott, főállást ajánlottak neki a csatornánál, és a két műsorvezetés mellett még állandó gyermekműsorokat is készíthetett. Allan sikeres televíziós karriert futott be, és azóta sem pályázott más állásra. Vagy fejvadászok keresték, vagy konkrét műsorajánlattal keresett fel csatornákat.

Mi a történet lényege? Ha Allan nem állt volna a sarkára, és álláshirdetésekre várt volna, akkor a mostani lehetőségei egyike sem valósult volna meg.  Allan elébe ment a dolgoknak. Lehetőségeket látott olyan helyzetekben, ami megoldotta mások problémáját.

Persze fontos, hogy jól csináljuk, amit csinálunk, de ha karrierünk előmozdítása érdekében javaslatokat teszünk, az nagyobb vonzerőt ad, mintha mások döntésére várnánk.

Sikeres tárgyalásokat!

Jane Leggate – Scotwork Ausztrália trénerének írása

Feliratkozás blogunkra

Honlapunk védelmét a reCAPTCHA biztosítja, és érvényesek rá a Google Adatvédelmi Irányelvei és Általános Szerződési Feltételei. Tiszteletben tartjuk a személyes adatainak védelmét. További információért, kérjük, olvassa el az Adatvédelmi Nyilatkozatunkat.