Vissza a blogokhoz

Amikor a fejünk fölött döntenek

Papp Zoltán
AUG (1)

Nyár van. A gyerekek tengerpartra akarnak menni. Az anyuka is szeretne kiszakadni a hétköznapokból és sokat golfozni. Az apuka nem bírja a hőséget, és inkább a történelmi helyek iránti rajongásának szeretne hódolni, a család nyaralását pedig 2000 GBP költségkeretből reméli megvalósítani. A nyaralás megbeszélésére összeül a család. Mindenki a saját elképzelését erőlteti, nincs egyetértés. Egyik fél sem adja fel, és aligha van kilátás a kompromisszumra. Az egyeztetés megállapodás nélkül zárul. Végül az édesanya egyoldalú lépéssel foglal egy AirBnB- lakást Szicíilában, 15 percnyi sétára a legközelebbi tengerparttól, 20 perces autóútra a golfpályától és kétórányi távolságra a történelmi nevezetességekben gazdag Palermótól, mindezt 3500 GBP-ért, ami 1500-al több, mint a családfő által betervezett keret.

Mindezek után eszükbe jut a nagypapa, akit meg sem hívtak az egyeztetésre. Amikor közlik vele a szicíliai utazást, hisztirohamot kap, mert ő Bournemouthba akart menni.

Hasonló összejövetelre került sor a közelmúltban, Vilniusban a 31 NATO tagország képviselőinek részvételével, illetve Zelenkszkij elnökkel, bár ő fizikailag nem volt jelen. Amikor ennyi ország képviselője összejön, hogy egy közös álláspontot alakítsanak ki egy témában, akkor nagy az esélye annak, hogy a végeredmény nem lesz tökéletes. Nem meglepő módon ez a csúcstalálkozó sem ment olyan simán, mint ahogy azt remélték.

A fő téma Ukrajna NATO csatlakozása volt. A felvétel fontosságával minden NATO tag egyetért, hiszen értelmetlen lenne mindaz a jelentős támogatás, amit a tagországok (és más országok) nyújtanak Ukrajnának az orosz agresszió elleni küzdelemhez, ha Ukrajna beágyazása a nyugati szövetségbe végül nem történne meg. A kérdés csupán az, hogy ez mikor történjen meg, és hogy Ukrajna milyen garanciákat kaphat arra, hogy ez valóban így is lesz.

A probléma az, hogy a jövőbeni belépés garantálása egyenlő a NATO hadüzenetével, mivel Oroszország ezt a garanciát a tagság de jure elnyerésének tekintené. A háború így azonnal továbbterjedne, és ezt egyik fél sem akarja igazán. Másrészt, a kérdés körüli óvatoskodás a gyengeség jele, és nem teszi lehetővé az erődemonstrációt, amelyet a NATO szeretne felmutatni.

A tárgyalóknak több lehetőségük is van az ilyen típusú forgatókönyvek esetében. Az egyik az egyoldalú lépés - így járt el például az AirBnB-t foglaló anyuka. Ez a többi fél beleegyezésén múlik. Az USA döntött ilyen módon a kazettás bombák Ukrajnának történő szállítása ügyében. A másik lehetőség a halogatás, amikor a következő csúcstalálkozóra halasztják a közleményeket, vagy munkacsoportot hoznak létre az előnyök és hátrányok vizsgálatára. További lehetőség a feszültség enyhítésére az olyan kifejezések használata, amelyeket a különböző felek különbözőképpen értelmezhetnek. A találkozót záró hivatalos nyilatkozatban ez áll: "Akkor leszünk olyan helyzetben, hogy meghívást küldjünk Ukrajnának a szövetséghez való csatlakozásra, ha a szövetségesek ebben egyetértenek, és a feltételek teljesülnek". Más szóval, ez meg fog történni - egész biztosan, talán.

Ez utóbbi módszer mindaddig jó, amíg mindenki beveszi a maszlagot. Ez alkalommal Zelenszkij elnök eleinte nem volt elégedett. A második napon zártkörben folytatott kétoldalú találkozók, úgy tűnt, lecsillapítják a felkavart hullámokat - George Wallace kijelentése ellenére is. Szerinte ugyanis Ukrajna hálával tartozik a katonai segítségért, Zelenszkij elnöknek pedig halkabban kellene megfogalmaznia a NATO-val kapcsolatos kritikáját, mert a nyugat egyre nagyobb fegyverszállítmánnyal látja el - még ha nem is olyan ütemben, ahogy azt ő szeretné.

Nagyapa idén talán nem jut el Bournemouthba, a neten viszont felfedezte, hogy az AirBnB lakástól rövid sétára van egy angol kocsma, ahol kézműves sört és pitét szolgálnak fel.

Stephen White – Scotwork társtulajdonos írásának fordítása

Feliratkozás blogunkra

Honlapunk védelmét a reCAPTCHA biztosítja, és érvényesek rá a Google Adatvédelmi Irányelvei és Általános Szerződési Feltételei. Tiszteletben tartjuk a személyes adatainak védelmét. További információért, kérjük, olvassa el az Adatvédelmi Nyilatkozatunkat.