Vissza a blogokhoz

Engedjük-e a főnököt tárgyalni?

Papp Zoltán
Váratlan Engedmény

Az alábbi történet még 2021-ben jelent meg a Politico magazin weboldalán Boris Johnson miniszterelnöksége idején. A miniszterelnök egy  hatáskörén kívülálló tárgyalásba folyt bele. Boris Johnson mindig hangoztatta, hogy a Brexit előnye jóval túl fog mutatni azon, hogy a zöldséget ismét lehet majd fontban és unciában is mérni a boltban, ugyanakkor a  Downing street 10-ben az ausztrál miniszterelnök tiszteletére adott hivatalos vacsorán egy olyan előre nem tervezett engedményt adott, ami súlyos következményekkel járt a brit marhatenyésztőkre.

Valószínűleg miután már eleget ittak, Boris egy beleegyező nyilatkozatot tett arra vonatkozóan, hogy az ausztrál import marhahús kvótájának összsúlyát a csont nélküli hús alapján mérjék a feldolgozatlan teljes marha súlya helyett (ami tartalmazza a csontot és bőrt). Ez egy jelentős engedmény volt. A témafelelős tárgyalásvezetők, élükön Liz Truss-al, a nemzetközi kereskedelemért felelős miniszterrel, korábban ebbe nem egyeztek bele.

Az Independent újságírója cikkében arról írt, hogy az ausztrál főbiztos George Brandis a váratlan engedményt lefirkantotta egy szalvétára, majd kirohant a mosdóba. Útközben a szalvétát átadta egy titkárnak azzal a kéréssel, hogy szkennelje be azonnal dokumentumként, majd a vacsoraasztalnál Johnsont arra kérték, hogy írja is alá.

Liz Truss állítólag magánkívül volt, amikor másnap a reggelinél értesült a Johnson által tett nagyvonalú engedményről. Belsős források szerint az ausztrál főtárgyaló, Dan Tehan utána azzal hencegett, hogy Boris szinte az egész királyságot odaadta nekik.

A Brexit tárgyaló David Frost is ott volt a vacsorán Boris Johnson mellett. Truss egyik korábbi tanácsadója szerint Frost ismerte a részleteket és az előzményeket, de Boris nem, hozzátéve, hogy a vacsorán hirtelen történtek a dolgok, és végül Johnson több engedményt adott a kelleténél a marhahús témakörében.

A tanácsadók szerint Truss asszony azt akarta, hogy Johnson engedménye után újranyissák a tárgyalásokat, de az ausztrál miniszterelnök azzal fenyegetőzött, hogy kiteregeti a médiában, hogy az Egyesült Királyság az első Brexit utáni kereskedelmi megállapodást máris vissza akarja vonni.

A brit farmerszövetség szóvivője is így kommentálta az eseményeket „Tudjuk, hogy a kormány sokkal többet engedett a szükségesnél, amit ez az eset is jól példáz.”

A történtekből két tárgyalási szabályt jegyezzünk meg!

  1. Ne engedjük a főnököt a tárgyalóasztal közelébe, hacsak nem tájékoztattuk annak teljes részleteiről és ő maga is hatékony tárgyaló.
  2. Amennyiben váratlanul kap egy engedményt a tárgyaláson, javasoljuk, hogy foglalja azt össze, erősítse meg, hogy jó értette-e, és dokumentálja azonnal, majd mondassa ki, hogy ebben már megegyeztek.

John McMillen – Scotwork tulajdonos írásának fordítása

Feliratkozás blogunkra

Honlapunk védelmét a reCAPTCHA biztosítja, és érvényesek rá a Google Adatvédelmi Irányelvei és Általános Szerződési Feltételei. Tiszteletben tartjuk a személyes adatainak védelmét. További információért, kérjük, olvassa el az Adatvédelmi Nyilatkozatunkat.