Vissza a blogokhoz

Jövőbe látás

Papp Zoltán
Future Ball(1) (1)

Minden év úgy kezdődik, hogy a média elkezdi önteni magából az adott évre szóló előrejelzéseket.

Az igazság az, hogy mindenki kíváncsi a jövőre, így miért is okozna problémát egy kis jóslás? Tény, hogy idén választási év előtt állunk az Egyesült Királyságban (és az Amerikai Egyesült Államokban is), ami széles körben maga után vonja a jövendöléseket.

Ami miatt a jóslatok csodálattal töltenek el minket, és beindítják a fantáziánkat, az az, hogy végtelenül bizonytalanok, hiszen mégis csak a jövő történéseire vonatkoznak. Szó szerint „végtelenül,” hiszen a jövendölések pontossága az idő múlásával dől el, és ez véget is vet a jóslással kapcsolatos vitáknak. A jóslat vagy megjutalmazza, vagy megbünteti annak prófétáját. Ha ravaszak vagyunk, és kellően távoli jövőre vonatkozik az előrejelzésünk, és esetleg igazunk lesz, akkor látnokként fognak bennünket dicsőíteni, ha viszont tévedünk,  akkor valószínűleg kevesen fognak erre emlékezni.

Na és mi lenne, ha nem lenne időkorlát? Akkor érvelhetnénk azzal, hogy a jóslatunk továbbra is érvényes, csak még nem következett be (a világvégét hirdetők ugorják át ezt a részt). Egyébként ez gyakori érv a jövőmondók között: jóslatuk továbbra is megbízható, mindössze arról van szó, hogy a nemrég bekövetkezett események valójában csak zavaró körülmények. Az ő jóslatuk szilárd, csak minden más ingadozik körülötte. Ha kivárjuk, be fog következni.  

Mi köze mindennek a tárgyaláshoz? A jó megállapodáshoz szükséges egyik kritikus készség a felkészültség. A jövőbeni tárgyalások témáira felkészülten kell érkeznünk. A tárgyaláson strukturálnunk kell az elvárásokat, jó kérdéseket kell feltennünk, és meg kell értenünk a tárgyalófelünket. Mindeközben rendkívül csábító találgatni és valószínűsíteni a másik fél feltételezett igényeit, gondolatait, cselekedeteit. Ezzel azonban azt kockáztatjuk, hogy - a világvégét hirdető barátainkhoz hasonlóan - mi is azt várjuk, hogy az általunk elképzeltek bekövetkezzenek. De ami még ennél is rosszabb, hogy ilyen esetekben fennáll annak a veszélye, hogy elszalasztunk, és figyelmen kívül hagyunk olyan információkat, amik rendkívül fontosak és hasznosak lennének, ha észrevennénk őket, és nem ignorálnánk egyszerűen azért, mert azok nem felelnek meg az elvárásainknak és elképzelésinknek.

Azt természetesen nem tanácsolom, hogy a felkészülésnél ne gondoljuk át, hogy mit akarhat a tárgyalópartnerünk. Azt sem javaslom, hogy megjövendöljük, hogy egy lelkes golfozó, aki ellen több peres eljárás is folyik, a Republikánus Párt jelöltje lesz a 2024-es amerikai választáson. Pedig ennek megjövendölése bizonyítékokra alapozott és valószínűsíthető, ezért hasznos információval szolgál. A jövő tervezésekor ne feledjük, hogy a valószínűsíthetőség egy hasznos mutató, a valóság azonban még hasznosabb dolog a tárgyalások során!

Ellis Croft – Scotwork UK tréner írásának fordítása

Feliratkozás blogunkra

Honlapunk védelmét a reCAPTCHA biztosítja, és érvényesek rá a Google Adatvédelmi Irányelvei és Általános Szerződési Feltételei. Tiszteletben tartjuk a személyes adatainak védelmét. További információért, kérjük, olvassa el az Adatvédelmi Nyilatkozatunkat.