Vissza a blogokhoz

Ön szerencsésnek tartja magát?

Papp Zoltán
MAY

A hétvégén egy barátommal arról elmélkedtünk, hogy mekkora szerepe van a szerencsének az élet szinte minden területén. Elmesélt egy történetet, amely egy kollégájával történt meg, aki szerinte a legszerencsétlenebb emberek egyike, akit valaha ismert. A történtek egészen szürreálisak, de tényleg megtörténtek.

Az illető egyszer egy alig 80 km-es autó út során nyolc különböző balesettel találkozott. Az esküvőjére tartva hallotta, ahogy egy tűzoltóautó szirénázva az égő templom felé tart, és így füstbe ment az egész szertartás. Nem sokkal ezután az apja egy vízvezeték javítása közben eláztatta a teljes házukat, anyja pedig főzés közben égette le a fél konyhát.

Végighallgatva a történteket, később a Googleban rákerestem arra, hogy „a világ legszerencsétlenebb embere”. Bár a barátom esetei sem voltak egyszerűek, sokak tapasztaltak már ennél sokkal rosszabbat is. Ha nem hiszi, keressen rá! Richard Wiseman, a pszichológia kiváló professzora a Quirkology című könyvében egy olyan kísérletről ír, amelyet Angliában végzett magukat szerencsésnek vagy szerencsétlennek mondó emberekkel.

A kísérlet során a két csoport tagjai kaptak egy-egy újságot, és arra kérték őket, hogy számolják meg, hány színes fotó van a cikkekben. Mindkét csoport tagjai teljesítették a feladatot, és pontosan felmérték a képek számát.

Erről jut eszembe, ha valaha felkérik, hogy vegyen részt egy pszichológiai kísérletben, soha ne gondolja, hogy a kiadott feladat és az arra adott reakciók megfigyelése a valódi cél. Ebben az esetben az újságban volt egy olyan kép, ami a következőt szöveget tartalmazta: Mondd el a kísérletet vezető

pszichológusnak, hogy láttad ezt a hirdetést, és kapsz érte 100 fontot. A hirdetés jól láthatóan volt „elrejtve”.

Az a csoport, amelyik egyébként szerencsésnek vallotta magát, lényegesen nagyobb arányban vette észre a hirdetést és kapta meg jutalmát. Úgy tűnik, hogy a szerencse nagyobb mértékben függ attól, hogy miként látjuk a világot, mint amennyire a szerencse kedvezhet valójában. Shakespeare ezt így fogalmazta meg: „Nincs a világon se jó, se rossz: a gondolkodás teszi azzá”.

A bennem lakozó optimista tárgyaló énem erre a mondásra úgy tekint, mint az élet egyik nagy leckéjére. Ha optimistán és nyitottan kezelem az életben felmerülő konfliktusokat, akkor jelentősen növelhetem annak a lehetőségét, hogy úgy alakítsam a végkifejletet, hogy az elfogadható legyen számomra.

A bezárkózott, rövidlátó hozzáállás komorrá teszi a világot. Kezdje el átérezni, hogy milyen szerencsés! Én megyek is, és veszek egy lottószelvényt.

Segítünk, hogy optimistán láthassa tárgyalásait is!

Ami a tárgyalóasztalnál szerencsének tűnik, az valójában a lehetőségek észrevétele és a kreativitás képessége. Úgy tűnik a Scotwork tanácsadói a világ legszerencsésebbjei közé tartoznak, mert eredményeik 50 év valós tapasztalatain alapulnak. Bízzon a Scotworkben, és lássa szerencsésen jövőbeni tárgyalásait! Konzultáljon szakértőinkkel még ma!

Papp Zoltán – Scotwork Magyarország (Scotwork UK blog fordításból)

Feliratkozás blogunkra

Honlapunk védelmét a reCAPTCHA biztosítja, és érvényesek rá a Google Adatvédelmi Irányelvei és Általános Szerződési Feltételei. Tiszteletben tartjuk a személyes adatainak védelmét. További információért, kérjük, olvassa el az Adatvédelmi Nyilatkozatunkat.