Vissza a blogokhoz

Tárgyalási sebek

Papp Zoltán
Blush Pink Orange Personal Brand Facebook Cover

Tapasztalatainkból rengeteget tanulunk. Az élet, mint tanítómester a pofonjaival együtt értékes leckéket ad. A kérdés csupán az, hogy viselkedésünkkel hogyan igazodunk mindehhez.

Évekkel ezelőtt Bangkokban tartottam néhány tréninget. Ez volt az első alkalom, hogy ezen a környéken jártam, és magával ragadtak a fantasztikus ételek, a csodás időjárás (még az eső is langyos volt), no meg a barátságos, nagylelkű vendéglátóim.

Mindezek mellett a nyugati világból érkezők számára további vonzerőt jelentenek arrafelé a piacok is.

A bangkoki vasárnapi piac valószínűleg a leghatalmasabb és legszínesebb piac, ahol valaha is jártam. Barátaim és családom meglehetősen hosszú rendelési listájával indultam útnak a piacra nyeregvasúttal a Chatuchak megállóig. A piac hatalmas mérete és áruválasztéka még a rutinos vásárlókat is térdre kényszeríti – tulajdonképpen ájulásig vásárolhatja tele magát az ember.

A listán szereplő dolgok megvásárlása után magamnak kerestem egy napszemüveget. Találtam is egy nekem tetszőt, és meg is kérdeztem az árát az eladótól.

800 Baht, jött a válasz, ami kb. 8000 forint.

Tisztában voltam a régió hagyományaival, és a profi alkudozók minden taktikáját latba vetve egy 200 Baht-os ajánlatot tettem, további alkukörökre számítva. Legnagyobb meglepetésemre az árus elfogadta, és már nyújtotta is a kezét a 200 Baht-ért.

Vannak esetek, amikor a kínált ajánlat teljes mértékben elfogadható, ebben az esetben is egyértelműen ez történt. Mielőtt azonban elfogadnánk az ajánlatot, álljunk meg! Ha túl könnyen elfogadjuk, két dolog válik nyilvánvalóvá. Először is, hülyének fogja érezni magát a másik fél, és pszichikai sebet ejtünk rajta. Hosszú távú kapcsolatban ez visszaüthet. Másodszor pedig, elszalaszthatjuk egy jobb üzlet lehetőségét.

Ha még egy kicsit csűrünk-csavarunk rajta, akkor a másik fél jobban fogja magát érezni, és egy kicsivel több értéket kaphatunk. Mivel ez nem történt meg, még most is úgy érzem, hogy túl sokat fizettem, pedig az én ajánlatom volt.

Hogy jobban érezzem magam, egy tisztítókendőt és egy tokot is kértem még hozzá ezért az árért.

Alan Smith – Scotwork UK, Partner írásának fordítása

Feliratkozás blogunkra

Honlapunk védelmét a reCAPTCHA biztosítja, és érvényesek rá a Google Adatvédelmi Irányelvei és Általános Szerződési Feltételei. Tiszteletben tartjuk a személyes adatainak védelmét. További információért, kérjük, olvassa el az Adatvédelmi Nyilatkozatunkat.